Juan Motilla, president d’Unió Gremial, ha participat hui en les Corts Valencianes en la Comissió Especial d’estudi sobre els usos de temps per a impulsar polítiques concretes de racionalització dels horaris.
Durant la seua intervenció, Motilla ha començat afirmant que el comerç tradicional valencià representa el 15 per cent del PIB de la Comunitat Valenciana i actualment dona ocupació a prop de 215.000 persones. A més, és important ressaltar que en el comerç tradicional intervé majoritàriament les dones, ja que representen prop del 60% del sector i quasi el 75% de les persones ocupades són dones.
Més tard, ha explicat que la llibertat horària existent “no ha beneficiat ni a les persones consumidores ni a les xicotetes empreses del sector”. “L’anàlisi és absolutament negatiu. Les grans cadenes de distribució han sigut les úniques beneficiàries i, òbviament, en termes empresarials estos beneficis no redunden en una millor qualitat de vida de les persones treballadores d’estes cadenes”, ha afegit.
Així mateix, ha defensat el treball dels comerciants com “els autèntics experts a oferir un servei professional, pròxim i un excel·lent servei”. “Sabem bé que la solució de més hores obert o més dies no significa una millora en el servei per a les persones consumidores”, ha postil·lat.
Motilla ha defensat un canvi del model de negoci per a aconseguir “un relleu generacional dels nostres comerços i mantindre els nostres barris i pobles vius, hem de ser capaços de millorar la qualitat de vida de la gent del sector”. Per això, convida a crear marcs de competència més justos, afavorir l’emprenedoria i el relleu generacional com a claus de la recuperació.
Respecte al marc de les hores, Motilla ha reclamat analitzar les 90 hores com a màxim aperturable, ja que és “un nombre d’hores que fa el comerç estiga molt lluny de sentir-se partícip del debat de les 40 hores”.
“És necessari que es produïsca una reducció i adaptació d’este límit horari i es faça per a tots els formats de comerç per a minimitzar les renúncies personals en un sector clarament feminitzat com el nostre”.
“90 hores setmanals, 4.500 hores anuals, no semblen un atractiu perquè les nostres futures generacions desitgen recollir el testimoni de negocis familiars que vertebren el nostre territori. Si no prenem partit i actuem, en pocs anys, pot ser tard”, ha seguit Motilla, que aposta per afavorir l’economia local i la conciliació.
“Hem de ser capaços de passar de 4.500 a 3.000 hores anuals. Adequar els horaris al servei de les persones, comerciants i consumidores i no al servei de les grans empreses. Cal acabar amb pràctiques d’ampliació d’horari estiuenques com a obertures fins a les 22 hores”, ha justificat.
“Millorar els horaris comercials és també protegir el comerç tradicional”
El president d’Unió Gremial ha expressat la necessitat d’una revisió de les jornades de treball de la resta de sectors: “Hem de compactar la jornada laboral i establir horaris més flexibles, adequar i sincronitzar horaris entre el sector empresarial i la resta dels agents que incideixen en la nostra vida. La revisió dels horaris de les empreses en els diferents sectors també repercutirà en esta revisió dels horaris del comerç. En definitiva, millorar els horaris comercials és també protegir el comerç tradicional”.
Comments are closed.