Blog
Apr 23

Joan Escrivà, editor de la revista infantil Camacuc: “La unió sempre és ventajosa. Ajuntar esforços sempre és un fil conductor per a caminar tots en el mateix objectiu”

Unió Gremial ha estat amb Joan Escrivà, editor de la revista Camacuc, amb motiu de la celebració del Dia del Llibre, 23 d’abril, . Ací us deixem el dia a dia d’una editorial local que acosta la lectura als més menuts.

Parla’ns de la funció de la editorial

Les editorials som els intermediaris entre els autors i el públic, els lectors i les lectores. Bàsicament el que fem és treballar amb el material dels autors, pulir, maquetar, corregir, presentar-lo, donar-li un format, treballar en base a les previsions de mercat i oferir un producte de lectura de la màxima qualitat posible.

Què és el millor del treball d’editor

Jo estic com un peix en l’aigua perquè també sóc de belles arts, sóc dibuixant de còmic i estic treballant en una editorial de còmic infantil. Lo millor del meu treball és tot, tot el ventall divers que tinc de faena.

¿Quan de temps porta Camacuc, una editorial situada a Paiporta, funcionant?

Camacuc el crearen un grup de mestres en l’any 84, arrel de la Llei d’Ús del Valencià per a oferir a tots els xiquets material de lectura en valencià perquè en aquell moment no n’hi havia. Aleshores pensàrem que la millor forma de fer-ho era a través del còmic i aixina va néixer la revista i va arrastrar el que va ser després la editorial.

¿Què podem aprendre amb la revista Camacuc?

En Camacuc poden aprendre de tot, van a trobar-se en còmic on van a conèixer a tots els autors que són d’ací, perquè únicament treballem amb autors locals. Van a normalitzar el valencià, van a estimular la lectura i a agafar l’hàbit lector ja que som una revista periòdica. Contes, experiments casolans per fer amb materials de casa, passatemps, notícies… vos recomane que la descobriu.

Què podeu aportar les xicotetes editorials front als grans grups editorials?

Normalment els grans grups editorials són empreses que estan prou condicionades per les previsions de mercat, els productes que treuen, sempre van buscant els best sellers… Les xicotetes editorials solem ser persones més dedicades a l’ofici per amor a l’art, per un objectiu més cultural i per això sempre solem oferir productes més originals, més de la terra i més lligats a l’espai en que vivim i que se poden relacionar millor els lectors i lectores.

Camacuc es pot trobar a moltes llibreries de barri, ¿com destacaríeu les editorials la labor d’aquestes?

Són essencials. Són els punts neuràlgics repartits per tots els carrers, per totes les zones on haurien d’acudir tots els veïns i veïnes a comprar. Són els punts de distribució, els punts a la vista. Les editorials passen inadvertides al paisatge urbà, però les llibreries en els seus mostradors, en la seva atenció al públic i en els seus serveis, són els que canalitzen tots els productes tant d’autors com el treball de les editorials.

Per què és important Unió Gremial en la vostra labor? 

És importat estar associat a Unió Gremial perquè la unió sempre és profitosa, es ventajosa. Ajuntar esforços sempre és un fil conductor per a caminar tots en el mateix objectiu. Ja a l’Edat Mitjana, totes les primeres unions gremials que n’hi hagueren anaven dirigides al mateix, a ajuntar esforços. Perquè tots individualment podem fer coses però mai van a ser tant com la suma de la col.lectivitat. Quant més estigam units, més podrem fer-nos valer, més podrem informar-nos, compartir i remar en la mateixa direcció. 

¿Heu notat les editorials a la pandèmia un increment de la lectura?

La importància de la lectura és fonamental en qualsevol estadi de la vida. Essencialment per als xiquets perquè estan desenvolupant l’activitat cerebral i quadrant tot el que serà després el seu sistema racional. Nosaltres tenim molt clar que un xiquet lector va a tindre molt més fàcil després a l’edat adulta mantindre l’hàbit lector i el gust per la lectura. La lectura és una finestra a la fantasia, la creativitat, la concentració, el coneixement d’altres cultures i mons, a la empatia, a viure a la fi i al cap experiències que d’altra forma són difícils de trobar en el món real. Tant en la pandèmia, com en qualsevol altra època, llegir és essencial.